"Любовниците от Модена" са били мъже

Анализирани са били протеини в зъбния емайл
14 сеп 2019 19:46, Елка Василева
17
"Любовниците от Модена" са били мъже
Кадър: YouTube

Скелетите на двама души, погребани в древността, хванати за ръка, наричани "Любовниците от Модена", са на мъже, съобщи АФП.

Учени от университета на Болоня използваха нов метод, за да определят пола на скелетите, като анализираха протеини в зъбния емайл.

"Любовниците" са починали в периода от 4-и до 6-и век.

"Когато бяха открити, медиите веднага приеха, че това е двойка - мъж и жена, макар и лошото състояние на костите да не позволяваше да бъде определен полът", пишат учените в сп. "Нейчър".

Начинът, по който е положена двойката, "представлява израз на обвързване между двама души" и не е бил честа практика, уточняват учените.

"Любовниците от Модена" са открити през 2009 г. в некропола Сиро Меноти заедно с още 11 скелета, някои от които с травми, приличащи на военни. Затова е възможно двамата "любовници" да са били бойни другари, или приятели, загинали заедно. Възможно е и да са били роднини - братя или братовчеди. Да са били любовници, е малко вероятно заради отношението към хомосексуалността по онова време.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: любовници от Модена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представям си какво пишат "учените" когато намерят масов гроб.
9
0
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Интересува ме друг въпрос. С всички тези останки какво ще правят ? Имам предвид, след като ги изследват ще ги погребат в някое гробище ли ? Каква е съдбата на такива находки при разкопки ?А конкретния случай вероятно двамата са били приятели и бойни другари убити в битка.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до:9 Наистина е така,държането за ръка или хващането под ръка в арабските държави се възприема за много близки отношения,като брат към брата ,на хора извън семейството!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До tamadaДори и в днешно време на много места в арабския свят е нормално мъже да се разхождат хванати за ръка. И това не от хомосексуализъм а поради приятелство
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гушнали са се като ГЕРБ и ДПС.
5
0
 
4
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До SHEFAНищо не означава тазът. Първо, пише, че костите са в лошо състояние.Второ, учените не са чак толкова прости. Дори един скелет да е напълно запазен е почти невъзможно да се каже дали е мъжки или женски без ДНК. Обикновено женският таз е малко по-заоблен и широк, но има жени с тесни тазове, както и мъже с широки.
4
1
 
11
 
! Отговори
tamada преди 4 години
Не ви ли иде наум, че не са се хванали за ръце, а този, който ги е погребвал е събрал ръцете им? А причината за това може да е всякаква, включително той да е бил гей, а не те.Само че хващането за ръце изобщо нищо не означава. Само допреди 70-80 години е било нормално приятели хетеросексуални мъже да ходят подръка по улицата.
3
1
 
0
 
! Отговори
УРКО преди 4 години
О! Ъ?
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Били са гейове, ако бяха *** шяха да се държат за пишоците.
1
4
 
14
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
*** ценности ги е имало още от време оно....Но няма да станат и наши!